21 Aralık 2012 Cuma
18 Aralık 2012 Salı
MMA MIXED MARTIAL ARTS / KARMA SAVAŞ SANATLARI
MMA
MIXED ARTIAL ARTS / KARMA SAVAŞ SANATLARI
Dövüş müsabakada yerini her geçen gün dolduran ve ilgi odağı haline gelen MMA dövüş müsabakaları, dünya spor gündeminde haber olarak aktarılmamış da olsa ciddi manada ilgi gördüğünü söylemek mümkündür. Şimdi MMA spor çemberini tanıyalım.
MMA ( Mixed Martial Arts Karma Savaş Sanatları ) NEDİR ?
MMA sporu, dövüş kombinasyonunu içeren ve değişik tekniklerin kullanıldığı Spor dalıdır.
Bu sporu bir tek dövüş tekniği oluşturmamaktadır. Çok değişik teknikleri barındırdığı için bir spora bağımlı kalmaz. Mesela Karate, BSP için teslim olmak pes etmek(Submission) yoktur. Judo ve güreş’te sporunda tekmeler yoktur. Bu yüzden bir kombine oluşturmak gerekir ki bu kombinasyon ile etkili bir MMA oluşabilsin. MMA’da diğer MMA dövüşçüleri gibi Hybrid Style denilen karma bir sitil bulmak gerekiyor.
MMA’nın tekniğini Striking ve Grappling olmak üzere iki kategori oluşturuyor. Striking, el, ayak, diz ve dirseklerle darbe atmadan oluşuyor. Grappling ise, Pes etme ve ettirme, tutup boğazlamak, atma ve fırlatma gibi uygulamalardan oluşuyor. Burada kendini savunma, rakibine darbe atma ve darbe almama gibi önemli vazifeler bulunuyor. Her MMA dövüşçüsü, kendi sağlığından kendisi sorumludur ve müsakanın bitmesine dövüşçü kendisi karar verebilmektedir. Diğer dövüş müsabakaları gibi sporcu kendi isteğiyle müsabakanın bitirilmesine izin verilmiyor.
Ne gibi Kurallar vardır?
Değişik Dövüş kuruluşları tarafından kurallarda değişiklik arz edebiliyor. Bazı MMA dövüş müsabakalarda sporcuyu korumak adına kurallar koyabiliyor. Eğer MMA sporcusu kural dışı harekette bulunursa önce Puanı kırılıyor ve bu üç kere tekrarlandığı takdirde diskalife olunuyor.
Aşağıdaki hareketler yasaklanmıştır ( Her tarafta değil ):
- Isırmak
- Göze sokmak
- Kafa darbesi
- Cinsel organlara darbe
- Saç çekmek
- Ağıza parmak sokmak
- Kafa arkasına darbe atmak
- Dirsek ile kafaya darbe
- Sekizgen Kafes yada Ringten kendi isteğiyle ayrılmak
- Sekizgen Kafes yada Ringten rakibi kasti olarak atmak
- Rakibe minderde saldırarak tekmeyle kafaya darbe atılması
- Rakibin Köprücük kemiğinin tutulması
- Rakibinin şortu tutulması
- Tükürmek
- Hakemin araya girdiği zamanda rakibe saldırmak
- Müsabaka’ya ara verildiğinde yada bitirildiğinde rakibe saldırmak
- Vücudu yağ, krem yada sprey gibi vücudu kayganlaştırıcı maddeler kullanmak
Tanınmış Dövüş Organizasyonları:
Pride FC:
2006 senesinde Fuji TV ile anlaşmasının bozulmasından sonra DSE(Dremstage Entertainment) ile bir anlaşması sözkonusudur.
Aynı ringte değişik teknik dövüşlerle organizasyon kuruyorlar fakat aynı kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. PrideFC ‘nin amacı bu kombinasyonlu dövüş sporunu Olimpiyatlara taşımaktır. PideFC’de 7 x7 metre’lik ringler üzerinde 3 raunt müsabaka yapılmaktadır. İlk raunt 10 dakika ve ikinci ile üçüncü rauntlarda 5’er dakika sürmektedir. Bu dövüş müsabakalarda iki Siklet bulunuyor. Birisi Ortasiklet(Middleweight Class)(93kilogram altı) ve Ağırsiklet(Heavyweight Class) (93 kilogram üzeri).
UFC:
1993 senesinde kuralsız müsabak adıyla Bob Meyrowitz, Rorion Gracie ve SEG tarafından kurulmuştur. Öncelikle amaç, hangi spor dalının daha iyi olduğu konusuydu fakat daha sonra Ultimate Fighting Championships(UFC) kuralları tam yerleşerek MMA sistemini oturttular. Amerika’da UFC kafes sistemini tam oturtamadıkları için yasaklanmıştı fakat dövüş turnuvaları için State Athletic commissions(BSP New York, Nevada, New Jersey, California) kurallar getirildi. Ocak 2001 senesinde böylece UFC kuralları değişti ve UFC’ye yeni bir yüz geldi. Zuffa Entertainment(Zuffa) şirketi UFC’yi aldı. Şu an UFC’nin başkanlığını yapan ise Dana White’dır.
UFC müsabakaları, sekizgen kafes içerisinde dövüşçüler tarafından yapılıyor. Özel doktor ve ekiplerde müsabakada bulunarak, gerekli sağlık önlemleri alınıyor. Müsabakalar 3 raunt olmak üzere her raunt, 5’er dakikadan hesaplanıyor.
Shooto:
Shoote Dövüş müsabakaları birçok ülkede rahatlıkla yapılmaktadır. Shooto Hawaii, Shooto Japonya ve Shooto Kanada gibi. Diğer MMA müsabakalarından biraz değişik yönü bulunmaktadır. Shooto’ya aslında Shhot-Wrestling / Combat-Wrestling’de denilmektedir. Shooto dövüşleri daha çok minderde boğuşmayla geçtiği için daha farklı bir bakış açısı bulunmaktadır. Müsabakalar 2-3 rauntlarda gerçekleşiyor ve her raunt 5’er dakika sürüyor. Shooto, hafifsiklet ve Tüysiklet katagorilerle tanınmaktadır. Bunun yanında Yüksek sikletlerde bulunuyor.
Pancrase:
Buna Hybrid Wrestling yani karma güreş’de denilmektedir. Pancrase ismi eski antik yunanlardan gelmektedir. 1993 senesinde tanıtımı gerçekleşti ve amaç ile hedef aynı Pride şeklinde olmuştur. Kurallarıda PrideFC gibidir. Buna rağmen Pancrase’da iki farklı kural bulunuyor. Birisinde Catch Wrestling kuralı yer alırken diğerinde ise Pancrase Gate kuralı yer almaktadır. Dövüşçüler bu iki kuraldan birisinde dövüşmektedir. Pancrase’da toplam 5 farklı siklet bulunmaktadır.
K-1 MMA:
K-1 kuruluşu MMA spor bölümünü 2004 senesinde faaliyete geçirdi. Romanex şov ismi altında dönen müsabakalar daha sonra 2005 senesinde Heri’s ismiyle şekillenmeye başlamıştır. K-1 kuruluşu normalde 1993 senesinde ortaya çıkan ve Andy Hug dövüşçüsü ile piyasada reklamını sürdüren yapılı bir kuruluştur. K-1’de organizasyon, dövüşçü yetiştirme ve geliştirme adına büyük katkıları bulunduğunu biliyoruz.
K-1 müsabakaları 7,2m x 7,2m genişliğinde ring bulunuyor ve 3 raunt olmak üzere toplam 5’er dakika yada 3’er dakika sistemleri bulunuyor. K-1 MMA müsabakaları, Pride ve Pancrase ile aynı kuralları içeriyor.
Dövüşler nasıl son buluyor ?
KO (Nakavt)
Nakavt’ın gerçekleşmesi için rakibi etkisiz hale getirmek gerekiyor. Bunu ya bir darbe ile sonlandırabilir yada rakibi pes ettirebilirsiniz. Darbeden sonra hakem’in 10’a kadar sayması sonucu eğer dövüşçü ayağa kalkamaz yada kalkıpda dövüşecek durumda olmaz ise o zaman müsabaka nakavt ile sonlanır. Yada dövüşçü minderde pes edilme durumuna sokulduysa, el vurararak yada elini kaldırarak müsabaka nakavt ile bitmiş olur. Kurallara göre bir rauntta üç kere yere düşmekte nakavt durumuna geçmektedir.
TKO (Teknik Nakavt)
Teknik Nakavtı gerektiren çok sebep olabilir. Örneğin hakemin araya girip müsabakayı sonlandırması gibi. Eğer hakem, dövüşçünün devam edemeyeceğini sezer ise yada kötü durumda olduğunu anlar ise müsabakayı bitirebilir.
Müsabakada havlu atılırsa da teknik nakavtla sonlanabilir fakat hakem havluyu görmez ise o zaman havlu atışı geçerli olmaz. Doktor kontrolü sonucu, doktorun devam edemez kararı üzerine de müsabaka teknik nakavtla sonlanabilir. Doktor sakatlık konusunda müsabakayı her zaman bitirme yetkisi vardır. Eğer A dövüşçü illegal kurallar çerçevesinde rakibi sakatlarsa o zaman mücadeleyi B dövüşçü yani sakatlanan kazanır. Eğer A dövüşçü legal kurallar çerçevesinde B dövüşçüyü sakatlarsa, o zaman mücadeleyi sakatlayan A dövüşçü teknik nakavtla kazanmış bulunur (BSP Couture vs Belfort UFC 46)
Submission (teslim olma, pes etme)
Dövüşçü eğer bir yerini kaptırıp müsabaka’da pes edecek duruma geldiyse o zaman bunu ağzıyla seslenerek yada el hareketiyle mindere veya rakibe 3 ve üçden fazla dokanma ve tokatlamayla hakem’e pes etme sinyali verilir. Böylece hakem seslenerek iki dövüşçüyü ayırır ve müsabaka sonlanır.
Judge`s Decision (Hakem kararıyla puanlama)
Müsabaka normal olarak sona erdiğinde 3 hakem tarafından değerlendirilir ve dövüşçülerin darbeleri ile etkin dövüşmesi puanlamaya tabi tutulur. Hangi dövüşçü yüksek puanı aldıysa o kazanır. Burada UFC ile Pride arasında değişik hesaplama vardır. UFC de hakemler aynı boks rauntları gibi raunt raunt değerlendirilir ve beraberlikte verilebilir. Pride müsabakalarında rauntları hepsine bakılır ve ona göre genel puanlama verilir. Buna göre raunt sonunda bir dövüşçü galip ilan edilir.
Görüldüğü gibi müsabakalarda farklı sonlarla bitebiliyor. Müsabakayı nasıl kontrol edildiği, minderde nasıl akıllıca dövüğşüldüğü, vücut ağırlığı farklılıkları gibi unsurlar değerlendiriliyor.
-Split Decision (ayrılmış karar)
-Unanimous decision (Aynı fikirde karar)
-Majority Decision (çoğunluk karar)
-Draw: 1. Unanimous Draw 2. Majority Draw und 3. Split Draw
No Contest (sonuçlanamayan mücadele)
Eğer her iki dövüşçüde illegal harekette bulunduysa duble diskalife hükmüne girerek müsabaka sonuca bağlanmadan hükümsüz olarak biter. Eğer her iki dövüşçüde sakatlanırsa bu durumda devam edemeyecekler ise o zaman müsabaka yine sonuçlanamadan biter.
Disqualification (Diskalife)
Eğer dövüşçü hakem tarafından üç kere uyarıldı ise o zaman müsabaka diskalife olarak sonlanabilir. Hakem, eğer kural dışı harekette bulunulduysa uyarı vermeden de diskalife’ye başvurabilir.
Forfeit (ceza olarak kayıp etme)
Dövüşçü uygunsuz zamanda tekmelerse yada darbe atarsa o zaman sporcu ceza olarak müsabakayı mağlup bitirmiş gösterilir. Duruma göre hukuki işlemlerde görülebilir.
KONTAK
İstanbul
Eğitmen
Kaan Ayhan 0533 965 28 17
Kocaeli / İzmit
Ergun Postalcı : 0535 876 64 75
17 Ekim 2012 Çarşamba
Bruce LEE nin Sanatı Jeet Kune Do ve Felsefesi Nedir
JEET KUNE DO NEDİR
Jeet Kune Do (The Way of The Intercepting Fist)
Bunun türkce karsiligi “Yumrugu Durdurmanın Yolu“´dur.
1960´li yillarda Bruce Lee tarafindan gelistirilmis ve bir savunma sanatidir.
JKD NİN 4 TEMEL İLKESİ VARDIR
Bunlar Şunlardır
1 - KENDİ TEÇRÜBELERİNDEN YARALAN
2 - SENİN İÇİN YARARLI OLAN ŞEYLERİ KULLAN
3- DİYERLERİNİ UNUT
4 - KENDİ BULDUĞUN TEKNİKLERİ SİSTEME EKLE
Bu ilkeler Egitim almayan kişilerce kötüye kullanılmış JKD ve Bruce adından para kazanma yoluna gidilmiştir.
Avrupada da İlk Yıllarda ( Şimdi Bildiğim kadarı ile yoktur ) Türkiyede JKD ile alakası olmayan şeyler gösterilerek JKD adı altında
Özellikle 4 ve sonuncu ilke istismara cok fazla ugramış JKD eğitimi almayan ve prensiplerini bilmeyen kişilerce ne yapsam JKD olarak lanse edilmiş
Yalnış Bilinenler !
Bruce Lee karma bir sistem kurdu yanlışıdır bu .Bruce LEE Grappling,Judo,JuJitsu, Muay Thai Karete vs gibi sitilleri inceledi. Fakat Bruce Lee’nin bu sitilleri Jeet Kune Do’da karıştırdığı (Mix Yaptıgı) yorumu büyük bir yanlış anlamadan ibarettir.Bruce LEE sadece diğer sitilleri kendi Jeet Kune Do’su ile nasıl yeneceğini ve yarıda keseceğini Durruracagını araştırıyordu. Günümüzde Jun Fan Jeet Kune Do ismi Bruce Lee Foundation tarafında teşcil edilmiş, Bruce Lee’nin tek orijinal dövüş sanatı’dır.
Bruce LEE nin ABD yıllarında Ip Man Wing Chun u ögrettigi de büyük yanlıştır Bruce Ip Man, Wong Shung LEUNG , William CHANG Gibi Ustalardan Wing Chun Eğitimi Almıştır .
Fakat Kendi Wing Chun unu Öğretmiştir.
James Yimm LEE nin Bruce LEE editörlügünde Cıkardıgı Wing Chun Kung-Fu İsimli Kitabı ve Bruce LEE nin ilk Kitabı Chinese Gung Fu yu incelemek yeterli Bunu İyi Anlaya Bilmek İcin .
Bu nedenle Bruce LEE Wing Chun una Modifiyeli Wing Chun , Non Clasikal Gung Fu (Kılasik Olmayan, Modifiyeli Wing Chun ) Denmektedir
Bunun Nedeni Batıda Gördügü Diyer Sistemler Karşısında Wing Chun un etkisini Artırmakdı.
Bruce Lee´nin ölümünden sonra JKD Dünyasi´nda iki akım ortaya cikti.
1 . Akım Orjinal Jeet Kune Do -- 2 . Akım Jeet Kune Do Concepts dir.
1. AKIM
ORJINAL JEET KUNE DO
Bruce Lee´nin 1958 yilindan 1973´e kadar calistigi ve Öğrencilerine Gösterdigi teknik programi icerir . Orjinal JKD İçerisindeki Hareketlerin uygulamalarına Bakıldığında Ekonamik Hareket etme Saldırıyı Intercepting Etme ( Darbenin Arasına Girerek Engellemek,Kesmek )Tekme Vururken Yada Yumruk Vururken Yapılan Ekonomik Hareket Tasarrufu Uygulaması Kolay Basit tekniklerin Kullanılması vs İncelendiginde Orjinal JKD nin Bruce LEE nin Ving Chun Yorumu Oldugu Gercegini Ortaya Cıkarıyor . JKD yapmadan Wing Chun Çalışmış Birinin JKD yi anlaması ve ona adepte olması diyer uygulayıcılara göre daha kolay oluyor .
Orjinal JKD ustası görüştügüm hemen hemen herkesin de görüşü bu dogrultuda
2 . AKIM INOSANTO JKD CONCEPTS
JEET KUNE DO CONCEPTS “
“Orjinal JKD“Eğitimi Temelde Alındıktan Sonra JKD Concepts Inosanto tarafindan gelistirilmis Teknik Müfredatı İçerir .
Buna göre Jun Fan Gung Fu temel egitiminden sonra insanın kendi calisma programina diger savas sanatlarindan katma imkani vardir. Yani JKD Concepts zengin bir programa sahip
Concepts İcerisinde uygulanan Wing Chun Teknikleri ve diyer alıştırma pratikleri Dan INOSANTO nun FMA dan cok Etkilenmesinde FMA ( Filipin Martial Arts )
Disiplinine daha yakın durur.
Bruce LEE Bazı ögrencilerine JKD nin Wing Chun Bölümünü İceren Trapping Kısmını Çalıştırmadı. Bruce LEE nin Ölümünden sonra Ögrencilerinin Çogu JKD yanında
Wing Chun Calıştılar Dan INOSANTO Dahil olmak üzere . ( Fakat Kendisi Daha Çok Wing Chun a benzeyen FMA
( Filipino Martial Arts Kali Escrima ) İcerisindeki Silahsız yapılan benzer tekniklerden yarlanmakta.
Halada Günümüz Pek Çok JKD ustası Wing Chun Dersleri aldılar . Bu Acık Ortadadır zaten İncelendiginde Görülür Neden Olaraksa
Hareketleri daha disipline kullana bilmekdir . Bazıları ise gerek görmeyerek Terk etmişlerdir Wing Chun Uygulamalarını
Sifu/Guro Selim BUĞUR Türkiye JKD ve MMA / CSW Eğitim Kampı Görüntüleri
JEET KUNE DO / THE WAY OF THE INTERCEPTING FIST
YUMRUK KESME'NİN YOLU
JEET KUNE DO PİRENSİPLERİ
JKD´de üç tane önemli prensipler vardir. Bunlar
* 1. "Simple", "DIRECT ", "NON CLASSICAL . SIMPLE Türkce es anlami KOLAY , BASİT demektir. JKD´de komplike teknigin yeri yoktur. Dogal ve basit teknikler calisilir ve bunlar Dövüşte uygulanmak hedeflenir. Cünkü gercek Dövüşte Dolanbaçlı Uygulaması zor teknikler uygulanmasi zordur.
* 2 . Önemli prensip DIRECT . Bunun Türkce eş anlami DİREKT , DOĞRUDAN demektir. Uygulanacak teknik dogrudan direk rakibi etkisis hale getirmek icindir.
* 3 . Prensip NON CLASSICAL . Türkce "KLASİK OLMAYAN" anlamina geliyor. Bu prensipin anlami gereksiz ve ya dövüs ile alaka disi olan hareketlere yer verilmez.
JKD´de hedef kendini savuna bilmekdir.
Bruce Lee bu prensiplerleri JKD´de kullandi. JKD yi bu prensipler üzerine inşa etti.
Insan kendisini sokakta savunmak istiyorsa Uygulaması kolay basit teknikler iceren kolay bir sanat calismasi gereklidir . Kolay olmasi icin bu prensipler İlke edinmesi bu prensipler dogrultusunda calışması gereklidir ( Akla ayatkın olanıda budur
JEET KUNE DO TARİHİ
** 1959 SEATTLE 1 . OKUL
Bruce Lee ilk okulunu 1959 yılında “JUN FAN GUNG FU” ismiyle Seattle’da açtı.
( LEE JUN FAN BRUCE LEE nin Çince Adıdır )
Küçük bir öğrenci grubuna klasik Kung Fu dersleri verdi. İlk öğrencilerinden biri olan Jesse Glover hala aktif bir şekilde Amerika’da Kung Fu dersleri vermekteidi Haziran 2012 Vefatına kadar. Antremanlar Wing Chun temelde olmak üzere diğer Gung Fu tekniklerinden teknikleride kapsamaktaydı. Öğrenciler tekme, yumruk, ayak hakimiyeti, tuzaklama, CHI SAO, Enerji ve His alıştırmaları, WOODEN DUMMY ve SILIM TAO öğrendiler. Kondisyon ve sparring üzerinde duruldu. Basit, direk ve ekonomik hareket teorileri Bruce Lee’nin kendi filozofisiyle birlikte öğretildi. Bruce Lee’nın dövüş sanatının temelleri burda atıldı.
** 1964 OAKLAND 2 OKULU ( Jeet Kune Do Nun İlk Ortya Cıkışı )
1964 Yılında Bruce Lee ikinci okulunu Oakland’da açdı. Bu dönemde Bruce Lee sitilini değiştirdi. Kendi Wing Chun’una Batı Boksu Teknikleri ( Fakat Kendi Uygulama Tarzı İle ), Eskrim ( Fancing ) ve Kick Boks ( Gene Kendi Uygulama Tarzı ile ) ekledi.
Jeet Kune Do isminin kullanılmaya başlanıldığı zamandı
( Bruce LEE Hong Hong ta üst tabaka Çinlilerin Gittigi Kolej de Okurken Kolejde BOKS , FANCING ( ESCRIM ), DANS Eğitimi aldı Bu Dallarda Çok İyididi Hong Hong da Ça Ça Ça Dans ve Kolejler Arası Boks Şampiyonlu Vardı Kolej Yıllarında aldıgı Boks, Fancing Dans Derslerinin etkilerini sisteminde kullandı )
Bu dönemde Bruce Lee fiziksel yapısını geliştirmek için ağırlık çalışmaları ve diğer antremanlar yaptı.
( Bruce LEE o zamana Kadar Şınav , Mekik Cekerek ve çeşitli Güç İdmanları Yapıyordu Ögrencilerinden Joe LEWIS in Kendisine Tavsiye si ile Agırlık Larla Güc İdmanlarına başladı )
Bu dönemde İnçeledigi diyer dövüş sistemlerinin Işığında kendi dövüş sanatı üzerine fikirleri şekil almaya başladı.
** 1967 CHINATOWN 3 OKULU
Üçüncü okulunu 1967’de Chinatown’da açdı. Bruce Lee bu dönemde sabit kalıpları olmayan Jeet Kune Do’yu geliştirdi. WING CHUN Yanında Tekme ve Yumruk çalışmaları yapıldı ve bunula birlikte gelen saldırıyı yarıda kesme üzerine yoğunlaşıldı. STOP HIT , 5 WAYS OF ATTACK, HAMER PRINCIPE bu dönemde JEET KUNE DO daki yerini aldı. Antrenan larda Full Contact Sparring İlk Uygulayanlar Oldular
Dünyada kullanılan Jeet Kune Do Nun Simgesi
Yol Olarak Hiç Bir , Yolun Yok / Sınır Yok , Limit Yok
JEET KUNE DO TEMEL SAVUNMA VE SALDIRI STRATEJİ'LERİ ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR
** FIVE WAYS OF ATTACK ( 5 SALDIRI YOLU )( Fancing Escrim den Alınmadır )
1 . SIMPLE DIRECT ATTACK ( SDA ) : BASİT DİREK TEK SALDIRILAR
2 . PROGRESSIVE INDIRECT ATTACK ( PIA ) : İLERLEYEREK ŞAŞIRTIP SALDIRMAK
3 . ATTACK BY COMBINATION ( ABC ) : KOMBİNASYONLU SALDIRMAK
4 . HAND IMMOBILIZATION ATTACK ( HIA ) : KOL YADA AYAĞI TUTARAK HARAKETSİZ KILIP SALDIRMAK
5 . ATTACK BY DRAWING ( ABD ) : KARŞI TARAFA SALDIRI NOKTALARI AÇIP TUZAKLAYIP SALDIRMAK
** FIVE WAYS OF DEFANCE ( 5 SAVUNMA YÖNTEMİ )
( Bruce LEE nin Kendi Buluşudur )
1 . DISTANCE ------------ MESAFE KORUYARAK
2 . BLOCK & HIT -------- BLOK VE VURUŞ
3 . PARRY & HIT -------- YÖNLENDİRİP VURUŞ
4 . EVASION ------------- SAVUŞTURARAK
5 . INTERCEPTING ------ HAMLE CIKMADAN VURARAK
JEET KUNE DO VE FELSEFESİ
Aslında bana göre JKD nin tüm felsefesini yukarada acıkladık .
bunun yanında bir kac şey daha eklemek gerekirse
En yakın Vucut Silahı ile Saldırganın en yakın yerine vurmak
en zayıf yere ilk vurmak sert vurmak
Dövüşteki mesafelerde gereken teknikleri en kısa yoldan en basit şekilde uygulamak
JKD de amaç karşıdaki kisi/rakip harekete saldırıya geçmeden, knockout yapmak. olmadı
2. Plan: ayni anda (yani rakip saldırırken) harekete geçerek intercepting ( saldırısını saldırı ile kırmak
engellemek ) daha iyi yolu seçerek veya rakibin yolunu bozarak saldırmak . Olmadı
3. Plan rakibin saldırısını farklı metodlarla boşa çekmek ve kendi saldırımızı yola sokmak olmalı
'' Su Gibi Olmak ''Yumuşak akışkan boş bulunan yerden sızmak ve seti yıkmak
EN KISA YOLDAN İLK VURMAK, HIZLI VURMAK ,SERT VURMAK
Yol Olarak Hiç Bir Yolun Yok / Sınır Yok Limit Yok
GERÇEK BİR DÖVÜŞTE 5 MESAFE VARDIR
1 TEKME MESAFESİ
Bu mesafe dövüşe başlangıç mesafesidir ilk belki bir belki iki tane tekme atabilirsiniz
bu tekmeler mutlaka alt seviye tekmelerdir sokakta yukarı atılan tekmeler cok tehlikeli ve sakıncalıdır karşı hasım tarafından yakalanma ve sizi yere parpma olasılıgı yüksektir
zira tekmenin yükseldikce gücüde azalmaktadır
2 YUMRUK MESAFESİ KOL MESAFESİ
bu seviye tekmeden sonra düşülen yumruklaşma mesafesidir bu mesafede doğru antramanlarla kazanacagınız etkili yumruk yeteneginiz sizi zor durumlardan kurtarabilir
3 TUTMA ATMA GÖGUS GÖĞÜSE MUCADELE MESAFESİ
Bu mesafede artık yumruk mesafesini aşmış gögus göguse mucadele Kafa, Diz, Dirsek atma yere carpma mesafesine gelmişsinizdir bu mesafede Wrestling = Birazilian Jiu Jutsu - Shooto Wrestling- Judo- Wrestling- Vale Tudo sistemlerinde kullanılan atmalar burkmalar çarpmalar Çok İşe yarayacaktır .
4 YER DÖVÜŞÜ MESAFESİ
Bu mesafe coğunlukla kaçınılmazdır kavgaların % 90 kavgaların yerde bitmektedir
tutma atma burkma ve yerde kilitleme yerde vurma tekniklerinin çalışılmadıgı bir sistem sokakta Eksik kalacaktır cok iyi bir boksör yata tekme atan bir dövüşcü olabilirsiniz ama eyer bu 4 mesafedeki dövüş alanında uygulayacagınız teknikler calışmamışsanız kendinizi korumanız eksik kalacaktır bu mesafede Wrestling = Birazilian Jiu Jutsu - Shoot Wrestling- Judo- Wrestling- Vale Tudo da Kullanılan Yer teknikleri avantajınızı artıracaktır
5. MESAFE
Yerde Gecen Mücadele
Cin Savaş Sanatları
Kung Fu Tarihi Ve Jeet kune Do Üzerine Belgesel
** JKD
JUN FAN KICKBOXING = Muay Thai-Boxing-Savate-Fancing
JUN FAN TRAPPING = Wing Tsun
JUN FAN GRAPPLING = CSW ( Combat Submission Wrestling = Birazilian Jiu Jutsu - Shoot Wrestling- Judo- Wrestling- Vale Tudo)
Kaynaklar : Sifu / Guro Selim BUĞUR ,Sifu/ Guro Gökhan ŞENER , Dan INOSANTO Jeet Kune Do The Art & Philosophy of Bruce LEE Kitabı
Linda LEE JKD Nedir Yazısı Kendi Sitesinden ve Kaan Ayhan
Jun Fan Gung Fu Jeet Kune Do Turkey
EĞİTİM BİLGİLENDİRME
The Way of The Intercepting Fist
Yumruk Kesmenin Yolu
Jun Fan Kickboksing = Muay Thai-Boxing-Savate-Fancing
Jun Fan Trapping= Wing Tsun
Jun Fan Grapling= CSW ( Combat Submission Wrestling = Birazilian Jiu Jutsu - Shoot Wrestling- Judo- Wrestling- Vale Tudo)
Filipino Martial Arts ( Filipin savaş sanatları )
Kali - Escrima
Kısa Tek Sopa- Kısa Çift Sopa - Uzun Sopa - Tek Bıcak Çift Bıcak - Kılıç -Pala Saldırı Savunma Çalışmaları
İstanbul
Eğitmen
Kaan Ayhan 0533 965 28 17
SPORIUM SPORTS CENTER
Cuma, Cumartesi ,Pazar
18:00 22:00
Yahya Kaptan Mah. Demokrasi Cad. No: 1
İzmit / Kocaeli
0 262 311 10 10
CHN MARTIAL ARTS ACADEMY
Salı - 19: 00-21: 00
Perşembe - 19: 00-21: 00
Şehit Mecit sk Dumlupinar Mah Uzunçiftlik Izmit Kocaeli
Eğitmeni
Cihangir TEKINBAS
Cihangir TEKINBAS
O543 594 41 20
Eğitmeni
Eğitmeni
Ergun POSTALCI
0535 876 64 75
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)