21 Aralık 2012 Cuma

PILIPINO MARTIAL ARTS KALI / ESCRIMA


FILIPIN SAVAŞ SANATLARI KALI / ESCRIMA


1521 yılına kadar uzanan bir geçmiş
Amerika Birleşik Devletleri’ne Filipinliler tarafından getirilen savaş sanatı Escrima, Arnis ve Kali isimleriyle de anılır. Escrima, İspanyolların Filipin Adaları’na geldiği 1521 yılına kadar uzanan uzun bir geçmişe sahiptir ve İspanyolların sömürgeleştirme hareketinden önce okuma, yazma, din ve Sanskritçe gibi bir boş zaman etkinliği olarak öğretilmiştir.

Escrima gizli bir savaş sanatı haline geliyor
İspanyol sömürgeciler, güçlü bir direniş süreci sergileyen ve bololarını, hançer ve sopalarını ölümcül bir şekilde kullanmaktan çekinmeyen yerel halkı bastırmak için destek birliklerinin ve ateşli silahların yardımına ihtiyaç duymuşlardır. İspanyollar 17.yy’da hakimiyetlerini güçlendirdikten sonra da Escrima sanatınının öğretimini ve icrasını, bununla beraber palaya benzeyen ve bıçak kısmı uzun bir silah olan bolo ve hançer taşınmasını da yasaklamışlardır. (Japon derebeylerinin Okinawa’da silah bulundurmayı yasakladıkları gibi). Vatansever Filipinlileri ‘medenileştirmek’ gerekçesiyle getirilen bu yasaklar sonucunda Escrima gizli bir savaş sanatı haline gelmiştir. (Benzer bir durum Okinawa’da Karate’nin başına gelmişti)

Gizli gizli çalışılan Escrima sanatı,tekrar ortaya çıktığında da İspanyollar tarafından fark edilemeyecek bir form kazanmış, Escrima hareketleri yerel müziklerle icra edilen zararsız bir dans haline getirilmiştir. Sömürgeci yöneticiler arasında da popülerlik kazanan bu ‘dans’ festivaller ve halka açık yerlerde gösteriler olarak sunulmuştur. Fakat bu süreç içinde gerçek Escrima da yok olmamış, her fırsatta İspanyol sömürgecilerin karşısına gerçek bir güç olarak çıkmıştır. Ortak olarak Escrima adı altında toplanan birçok farklı bölgesel stil yüzyıllar boyunca, özellikle babadan oğula olmak üzere, nesilden nesile aktarılarak bu savaş sanatının yok olması önlenmiştir..

İspanyol hakimiyetinin sona ermesi ve Amerikalıların 1898’de yönetime geçmesiyle Escrima üzerindeki yasaklar kalkmış, festivallerde halka açık dostça müsabakalar düzenlenmeye başlanmıştır. Fakat bu savaşın hocaları Escrima’yı yarı gizli bir etkinlik olarak muhafaza etmeyi yeğlemişlerdir.

Escrima’nın etkinliği kanıtlanıyor
Sonraki yıllarda ülkede savaş sanatlarıyla ilgili pek çok faaliyet gerçekleştirilmiştir. Fakat aynı zamanda Japonların işgaliyle yeni bir savaş sürecine girilmiş ve birçok Filipinli, gerilla birliklerinde Amerikalılarla birlikte çalışmıştır. Bu Filipinlilerin birçoğu, gerçekleştirdikleri sayısız yakın dövüşte, aldıkları Escrima eğitimi sayesinde hayatta kalmayı başarabilmişlerdir. Dolayısıyla, Escrima, etkinliği çok uzun bir süreç boyunca gerçek dövüşlerle ciddi şekilde kanıtlanmış bir savaş sanatıdır.

Amerika’ya yayılma dönemi

Savaş bittikten sonra birçok Filipinli Amerika’ya göç etmiş ve beraberinde Escrima’yı da götürmüştür. Göçmenlerin çoğu Havai ve Kaliforniya’da yaşamaya başlamışlardır. Kaliforniya’ya gidenlerin büyük bir kısmı da Stockton’a yerleşmiş ve Arnis / Escrima, buradan başlayarak Amerika’daki savaş sanatları dünyasına girmiştir. Escrima’nın keşfedilmesi ve Nunchaku adlı silahın yaygın bir şekilde kullanılmasındaki en büyük etken, Bruce Lee’nin son dönemindeki çalışmalarıdır. Bruce Lee’nin bu “çifte sopası” “Enter the Dragon” ve tamamlayamadığı “Game of Death” adlı filmlerinde kullanması sayesinde Filipinlilere Özgü Sopa Dövüşü herkes tarafından tanınmaya başlanmıştır. Bruce Lee, Escrima’yı öğrencisi ve arkadaşı Danny Inosanto’dan, Danny Inosanto da Stockton, Kaliforniya’da ünlü bir Escrimador’dan (Escrima sanatını uygulayanlara verilen bir unvan) öğrenmişti. Filipin Savaş Sanatları, popüler savaş sanatları dünyasına geç girdiği için pek çok insan tarafından bilinmemektedir.


İstanbul 

Eğitmen

Kaan Ayhan 0533 965 28 17


18 Aralık 2012 Salı

MMA MIXED MARTIAL ARTS / KARMA SAVAŞ SANATLARI



MMA

MIXED ARTIAL ARTS / KARMA SAVAŞ SANATLARI


Dövüş müsabakada yerini her geçen gün dolduran ve ilgi odağı haline gelen MMA dövüş müsabakaları, dünya spor gündeminde haber olarak aktarılmamış da olsa ciddi manada ilgi gördüğünü söylemek mümkündür. Şimdi MMA spor çemberini tanıyalım.

MMA ( Mixed Martial Arts Karma Savaş Sanatları ) NEDİR ?

MMA sporu, dövüş kombinasyonunu içeren ve değişik tekniklerin kullanıldığı Spor dalıdır.

Bu sporu bir tek dövüş tekniği oluşturmamaktadır. Çok değişik teknikleri barındırdığı için bir spora bağımlı kalmaz. Mesela Karate, BSP için teslim olmak pes etmek(Submission) yoktur. Judo ve güreş’te sporunda tekmeler yoktur. Bu yüzden bir kombine oluşturmak gerekir ki bu kombinasyon ile etkili bir MMA oluşabilsin. MMA’da diğer MMA dövüşçüleri gibi Hybrid Style denilen karma bir sitil bulmak gerekiyor.

MMA’nın tekniğini Striking ve Grappling olmak üzere iki kategori oluşturuyor. Striking, el, ayak, diz ve dirseklerle darbe atmadan oluşuyor. Grappling ise, Pes etme ve ettirme, tutup boğazlamak, atma ve fırlatma gibi uygulamalardan oluşuyor. Burada kendini savunma, rakibine darbe atma ve darbe almama gibi önemli vazifeler bulunuyor. Her MMA dövüşçüsü, kendi sağlığından kendisi sorumludur ve müsakanın bitmesine dövüşçü kendisi karar verebilmektedir. Diğer dövüş müsabakaları gibi sporcu kendi isteğiyle müsabakanın bitirilmesine izin verilmiyor.

Ne gibi Kurallar vardır?

Değişik Dövüş kuruluşları tarafından kurallarda değişiklik arz edebiliyor. Bazı MMA dövüş müsabakalarda sporcuyu korumak adına kurallar koyabiliyor. Eğer MMA sporcusu kural dışı harekette bulunursa önce Puanı kırılıyor ve bu üç kere tekrarlandığı takdirde diskalife olunuyor.






Aşağıdaki hareketler yasaklanmıştır ( Her tarafta değil ):


- Isırmak
- Göze sokmak
- Kafa darbesi
- Cinsel organlara darbe
- Saç çekmek
- Ağıza parmak sokmak
- Kafa arkasına darbe atmak
- Dirsek ile kafaya darbe
- Sekizgen Kafes yada Ringten kendi isteğiyle ayrılmak
- Sekizgen Kafes yada Ringten rakibi kasti olarak atmak
- Rakibe minderde saldırarak tekmeyle kafaya darbe atılması
- Rakibin Köprücük kemiğinin tutulması
- Rakibinin şortu tutulması
- Tükürmek
- Hakemin araya girdiği zamanda rakibe saldırmak
- Müsabaka’ya ara verildiğinde yada bitirildiğinde rakibe saldırmak
- Vücudu yağ, krem yada sprey gibi vücudu kayganlaştırıcı maddeler kullanmak


Tanınmış Dövüş Organizasyonları:


Pride FC:

2006 senesinde Fuji TV ile anlaşmasının bozulmasından sonra DSE(Dremstage Entertainment) ile bir anlaşması sözkonusudur.

Aynı ringte değişik teknik dövüşlerle organizasyon kuruyorlar fakat aynı kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. PrideFC ‘nin amacı bu kombinasyonlu dövüş sporunu Olimpiyatlara taşımaktır. PideFC’de 7 x7 metre’lik ringler üzerinde 3 raunt müsabaka yapılmaktadır. İlk raunt 10 dakika ve ikinci ile üçüncü rauntlarda 5’er dakika sürmektedir. Bu dövüş müsabakalarda iki Siklet bulunuyor. Birisi Ortasiklet(Middleweight Class)(93kilogram altı) ve Ağırsiklet(Heavyweight Class) (93 kilogram üzeri).


UFC:

1993 senesinde kuralsız müsabak adıyla Bob Meyrowitz, Rorion Gracie ve SEG tarafından kurulmuştur. Öncelikle amaç, hangi spor dalının daha iyi olduğu konusuydu fakat daha sonra Ultimate Fighting Championships(UFC) kuralları tam yerleşerek MMA sistemini oturttular. Amerika’da UFC kafes sistemini tam oturtamadıkları için yasaklanmıştı fakat dövüş turnuvaları için State Athletic commissions(BSP New York, Nevada, New Jersey, California) kurallar getirildi. Ocak 2001 senesinde böylece UFC kuralları değişti ve UFC’ye yeni bir yüz geldi. Zuffa Entertainment(Zuffa) şirketi UFC’yi aldı. Şu an UFC’nin başkanlığını yapan ise Dana White’dır.


UFC müsabakaları, sekizgen kafes içerisinde dövüşçüler tarafından yapılıyor. Özel doktor ve ekiplerde müsabakada bulunarak, gerekli sağlık önlemleri alınıyor. Müsabakalar 3 raunt olmak üzere her raunt, 5’er dakikadan hesaplanıyor.


Shooto:

Shoote Dövüş müsabakaları birçok ülkede rahatlıkla yapılmaktadır. Shooto Hawaii, Shooto Japonya ve Shooto Kanada gibi. Diğer MMA müsabakalarından biraz değişik yönü bulunmaktadır. Shooto’ya aslında Shhot-Wrestling / Combat-Wrestling’de denilmektedir. Shooto dövüşleri daha çok minderde boğuşmayla geçtiği için daha farklı bir bakış açısı bulunmaktadır. Müsabakalar 2-3 rauntlarda gerçekleşiyor ve her raunt 5’er dakika sürüyor. Shooto, hafifsiklet ve Tüysiklet katagorilerle tanınmaktadır. Bunun yanında Yüksek sikletlerde bulunuyor.


Pancrase:

Buna Hybrid Wrestling yani karma güreş’de denilmektedir. Pancrase ismi eski antik yunanlardan gelmektedir. 1993 senesinde tanıtımı gerçekleşti ve amaç ile hedef aynı Pride şeklinde olmuştur. Kurallarıda PrideFC gibidir. Buna rağmen Pancrase’da iki farklı kural bulunuyor. Birisinde Catch Wrestling kuralı yer alırken diğerinde ise Pancrase Gate kuralı yer almaktadır. Dövüşçüler bu iki kuraldan birisinde dövüşmektedir. Pancrase’da toplam 5 farklı siklet bulunmaktadır.

K-1 MMA:

K-1 kuruluşu MMA spor bölümünü 2004 senesinde faaliyete geçirdi. Romanex şov ismi altında dönen müsabakalar daha sonra 2005 senesinde Heri’s ismiyle şekillenmeye başlamıştır. K-1 kuruluşu normalde 1993 senesinde ortaya çıkan ve Andy Hug dövüşçüsü ile piyasada reklamını sürdüren yapılı bir kuruluştur. K-1’de organizasyon, dövüşçü yetiştirme ve geliştirme adına büyük katkıları bulunduğunu biliyoruz.

K-1 müsabakaları 7,2m x 7,2m genişliğinde ring bulunuyor ve 3 raunt olmak üzere toplam 5’er dakika yada 3’er dakika sistemleri bulunuyor. K-1 MMA müsabakaları, Pride ve Pancrase ile aynı kuralları içeriyor.

Dövüşler nasıl son buluyor ?

KO (Nakavt)

Nakavt’ın gerçekleşmesi için rakibi etkisiz hale getirmek gerekiyor. Bunu ya bir darbe ile sonlandırabilir yada rakibi pes ettirebilirsiniz. Darbeden sonra hakem’in 10’a kadar sayması sonucu eğer dövüşçü ayağa kalkamaz yada kalkıpda dövüşecek durumda olmaz ise o zaman müsabaka nakavt ile sonlanır. Yada dövüşçü minderde pes edilme durumuna sokulduysa, el vurararak yada elini kaldırarak müsabaka nakavt ile bitmiş olur. Kurallara göre bir rauntta üç kere yere düşmekte nakavt durumuna geçmektedir.

TKO (Teknik Nakavt)

Teknik Nakavtı gerektiren çok sebep olabilir. Örneğin hakemin araya girip müsabakayı sonlandırması gibi. Eğer hakem, dövüşçünün devam edemeyeceğini sezer ise yada kötü durumda olduğunu anlar ise müsabakayı bitirebilir.
Müsabakada havlu atılırsa da teknik nakavtla sonlanabilir fakat hakem havluyu görmez ise o zaman havlu atışı geçerli olmaz. Doktor kontrolü sonucu, doktorun devam edemez kararı üzerine de müsabaka teknik nakavtla sonlanabilir. Doktor sakatlık konusunda müsabakayı her zaman bitirme yetkisi vardır. Eğer A dövüşçü illegal kurallar çerçevesinde rakibi sakatlarsa o zaman mücadeleyi B dövüşçü yani sakatlanan kazanır. Eğer A dövüşçü legal kurallar çerçevesinde B dövüşçüyü sakatlarsa, o zaman mücadeleyi sakatlayan A dövüşçü teknik nakavtla kazanmış bulunur (BSP Couture vs Belfort UFC 46)




Submission (teslim olma, pes etme)

Dövüşçü eğer bir yerini kaptırıp müsabaka’da pes edecek duruma geldiyse o zaman bunu ağzıyla seslenerek yada el hareketiyle mindere veya rakibe 3 ve üçden fazla dokanma ve tokatlamayla hakem’e pes etme sinyali verilir. Böylece hakem seslenerek iki dövüşçüyü ayırır ve müsabaka sonlanır.

Judge`s Decision (Hakem kararıyla puanlama)

Müsabaka normal olarak sona erdiğinde 3 hakem tarafından değerlendirilir ve dövüşçülerin darbeleri ile etkin dövüşmesi puanlamaya tabi tutulur. Hangi dövüşçü yüksek puanı aldıysa o kazanır. Burada UFC ile Pride arasında değişik hesaplama vardır. UFC de hakemler aynı boks rauntları gibi raunt raunt değerlendirilir ve beraberlikte verilebilir. Pride müsabakalarında rauntları hepsine bakılır ve ona göre genel puanlama verilir. Buna göre raunt sonunda bir dövüşçü galip ilan edilir.

Görüldüğü gibi müsabakalarda farklı sonlarla bitebiliyor. Müsabakayı nasıl kontrol edildiği, minderde nasıl akıllıca dövüğşüldüğü, vücut ağırlığı farklılıkları gibi unsurlar değerlendiriliyor.

-Split Decision (ayrılmış karar)

-Unanimous decision (Aynı fikirde karar)

-Majority Decision (çoğunluk karar)

-Draw: 1. Unanimous Draw 2. Majority Draw und 3. Split Draw


No Contest (sonuçlanamayan mücadele)


Eğer her iki dövüşçüde illegal harekette bulunduysa duble diskalife hükmüne girerek müsabaka sonuca bağlanmadan hükümsüz olarak biter. Eğer her iki dövüşçüde sakatlanırsa bu durumda devam edemeyecekler ise o zaman müsabaka yine sonuçlanamadan biter.


Disqualification (Diskalife)

Eğer dövüşçü hakem tarafından üç kere uyarıldı ise o zaman müsabaka diskalife olarak sonlanabilir. Hakem, eğer kural dışı harekette bulunulduysa uyarı vermeden de diskalife’ye başvurabilir.

Forfeit (ceza olarak kayıp etme)

Dövüşçü uygunsuz zamanda tekmelerse yada darbe atarsa o zaman sporcu ceza olarak müsabakayı mağlup bitirmiş gösterilir. Duruma göre hukuki işlemlerde görülebilir.




KONTAK

İstanbul

Eğitmen

Kaan Ayhan 0533 965 28 17


Kocaeli / İzmit 
Ergun Postalcı : 0535 876 64 75